Labels

Saturday, June 28, 2014

SUBHANALLAH!! Misteri Keindahan Sungai Tanpa Hulu..


Sungai ini yang dikelilingi dengan pokok kelapa dan mempunyai air yang jernih dan berwarna biru membuatnya kelihatan seperti syurga sungai di Filipina. Tapi sungai yang mempunyai nama Hinatuan ini yang membelah pulau Mindanao dan juga kedua terbesar di bahagian selatan wilayah Filipina ini tidak mempunyai sumber air yang tidak diketahui puncanya.


 


Bahkan menurut beberapa cerita yang beredar dikalangan masyarakat setempat, terkadang pada musim-musim tertentu akan terdapat begitu banyak sekali ikan, kadang-kadang tidak ada ikan sama sekali.


 


Sebenarnya semua sungai mempunyai dasar atau hulu. Tertapi berdasarkan besarnya mulut gua yang besar tersebut yang terus menuju kedalam bumi, dasar sungai tersebut bahkan tidak boleh dilihat. Bahkan para penyelam pernah melakukan kajian untuk mencari dasar sungai, tapi semakin kedalam para penyelam tersebut menemui beberapa gua lagi yang makin kecil dan sempit. Inilah dasar yang menjadikan sungai tersebut dinamakan sungai tanpa dasar atau tidak mempunyai hulu.


 


Kerana berdekatannya dengan laut, beberapa orang percaya sungai ini terbentuk ketika air laut mengalir melalui terowong panjang dan gua-gua yang dalam ke bawah tanah yang akhirnya muncul ke permukaan ketika musim bunga. Ditempat ini juga dijadikan para pengunjung untuk berlatih berenang.


1 comment: